In Control Verklaring

Een In Control Verklaring met GRC Tool Risicare: Effectief, Efficiënt en Gebruiksvriendelijk

Inleiding

In een tijd waarin organisaties steeds meer worden geconfronteerd met complexe regelgevingen en toenemende risico’s, wordt het vermogen om te verklaren dat een organisatie ‘In Control’ is, steeds belangrijker. Dit is vooral het geval voor overheidsinstanties, zoals gemeenten, waar het opstellen van een In Control Statement (ICS) vanaf 2021 een vereiste is geworden in de vorm van een rechtmatigheidsverantwoording. GRC Tool Risicare biedt een geavanceerde oplossing voor het effectief opstellen van een ICS.

Belang van een In Control Statement

Een ICS is een verklaring die aantoont dat een organisatie:

  • Inzicht heeft in haar processen en proactief verbeteringen doorvoert.
  • Grip houdt op interne controle en risicomanagement.
  • Actief werkt met een intern controle- en reviewsysteem.

Deze verklaring is echter uitdagend op te stellen, gezien de versnippering van informatie binnen een organisatie. Informatie over processen, risicomanagement, compliance, informatieveiligheid en privacy is vaak gescheiden en opgeslagen in verschillende systemen.

De Oplossing van GRC Tool Risicare

Risicare biedt een integrale oplossing die deze uitdagingen adresseert:

  1. Integrale Informatievoorziening: Risicare centraliseert alle relevante informatie in één systeem, waardoor het opstellen van een ICS vereenvoudigd wordt.
  2. Gebruiksvriendelijke Interne Controle Tool: De tool is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, waardoor medewerkers effectief en efficiënt kunnen werken aan interne controleplannen die in lijn zijn met organisatiedoelstellingen.
  3. Optimaal Risicomanagement: Risicare biedt een dashboard voor risicomanagement (GRC) dat inzicht geeft in alle risico’s, gekoppeld aan relevante processtappen.
  4. Key Control Dashboard: Dit dashboard biedt een real-time overzicht van de In Control status van de organisatie, inclusief aspecten zoals procesbeheersing (AO), governance, interne controle, compliance (GRC), en risicomanagement.
  5. Real-Time Rapportage en Inzicht: Met Risicare kunnen stakeholders, zoals het college van een gemeente, real-time en volledig inzicht krijgen in de status van de organisatie.

Voordelen van GRC Tool Risicare

  • Besparing op Kosten en Tijd: Door alle benodigde informatie te centraliseren, bespaart Risicare op coördinatie- en rapportagekosten.
  • Effectieve Compliance: De tool zorgt voor een volledige audit-trail en stelt organisaties in staat om te voldoen aan diverse normenkaders.
  • Proactieve Verbeteringen: Door duidelijke inzichten in processen en risico’s kunnen organisaties tijdig bijsturen en continu verbeteren.
  • COS610 Proof: De interne controleplannen voldoen aan standaarden zoals COS610, wat de rechtmatigheid van processen waarborgt.

Conclusie

GRC Tool Risicare biedt een krachtige, geïntegreerde en gebruiksvriendelijke oplossing voor het opstellen van een In Control Statement. Het stelt organisaties in staat om effectief grip te houden op hun processen, risicomanagement en compliance, en zorgt voor een transparant, real-time overzicht van de organisatiestatus. Met Risicare kunnen organisaties niet alleen voldoen aan hun wettelijke verplichtingen, maar ook proactief werken aan continue verbetering en efficiëntie.

Eric-Paul Lievens- CISSP CISM CISA CCSP CIPP/E CIPM avatar