GDPR / AVG Compliance

Integratie van ISO 27701 in GRC Tool Risicare: Een Strategische Aanpak voor Privacybeheer

Inleiding

In het kader van de groeiende nadruk op gegevensbescherming en privacy, is ISO 27701 een cruciale norm voor organisaties die zich bezighouden met het beheren van persoonlijke identificeerbare informatie (PII). Deze norm is een aanvulling op ISO 27001 en richt zich specifiek op Privacy Information Management Systems (PIMS). De integratie van ISO 27701 in een Information Security Management System (ISMS) zoals dat beheerd wordt door GRC Tool Risicare, biedt een robuuste basis voor zowel gegevensbescherming als informatiebeveiliging.

Wat is ISO 27701?

ISO 27701 is ontworpen als een uitbreiding op ISO 27001, de internationale norm voor informatiebeveiligingsbeheersystemen. Het introduceert specifieke vereisten en richtlijnen voor het beheren van privacyrisico’s gerelateerd aan persoonlijke identificeerbare informatie. De norm biedt een raamwerk voor het opzetten, implementeren, onderhouden en continu verbeteren van een PIMS.

De Rol van GRC Tool Risicare bij Implementatie van ISO 27701

  1. Integratie met Bestaande ISMS: Voor organisaties die al ISO 27001 gecertificeerd zijn, biedt Risicare een naadloze manier om ISO 27701 richtlijnen te integreren in het bestaande ISMS.
  2. Beheer van Privacy Risico’s: Risicare helpt bij het identificeren, beoordelen en beheren van privacyrisico’s, een kerncomponent van ISO 27701.
  3. Naleving en Documentatie: De tool ondersteunt het documentatieproces dat nodig is voor ISO 27701, en helpt bij het aantonen van naleving tijdens audits.
  4. Continu Verbeteringsproces: Risicare faciliteert het continu verbeteringsproces dat vereist is voor ISO 27701 certificering, door regelmatige beoordelingen en updates van het PIMS mogelijk te maken.

Voordelen van ISO 27701 Certificering via Risicare

  • Versterkte Privacybescherming: Door de integratie van ISO 27701 versterken organisaties hun vermogen om PII effectief te beheren en te beschermen.
  • Verbeterde Reputatie: Certificering kan helpen om het vertrouwen van klanten en partners te versterken door aan te tonen dat de organisatie serieuze maatregelen neemt voor gegevensbescherming.
  • Efficiëntie in Compliance: Risicare’s geïntegreerde aanpak maakt het eenvoudiger om te voldoen aan zowel ISO 27001 als ISO 27701, wat leidt tot een efficiënter beheer van compliance-inspanningen.
  • Risicobeheersing: De tool helpt bij het beheren van privacygerelateerde risico’s, wat essentieel is in een tijdperk waarin datalekken en privacykwesties steeds vaker voorkomen.

Conclusie

De integratie van ISO 27701 in GRC Tool Risicare biedt een strategische aanpak voor organisaties die hun privacybeheer willen versterken. Het zorgt voor een systematische benadering van privacyrisicobeheer, versterkt de naleving van gegevensbeschermingsnormen en bouwt vertrouwen op bij belanghebbenden. Door de combinatie van ISO 27701 en ISO 27001 onder één dak te brengen, biedt Risicare een uitgebreid platform dat zowel informatiebeveiliging als privacybescherming adresseert, wat essentieel is voor het moderne bedrijfsleven.

Eric-Paul Lievens- CISSP CISM CISA CCSP CIPP/E CIPM avatar