Wat betekent dit voor jouw organisatie?
De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) is dé standaard voor informatiebeveiliging binnen de Nederlandse overheid. Sinds kort is er een conceptversie van de BIO 2.0 beschikbaar. Deze nieuwe versie sluit beter aan op de risicogerichte benadering van informatiebeveiliging en de recente ontwikkelingen in internationale standaarden zoals de ISO/IEC 27002:2022.
De BIO 2.0 (conceptversie) is reeds beschikbaar in Risicare.
Wat is er nieuw in BIO 2.0?
De BIO 2.0 bevat een herstructurering van de maatregelen, die nu thematisch geclusterd zijn volgens de indeling van ISO/IEC 27002:2022.
- Specifieke overheidsmaatregelen: aanvullingen voor het overheidsdomein op basis van wet- en regelgeving, zoals de Archiefwet en Wpg
- Minder details dan de voorgaande BIO
- De BBN niveaus en BIO quickscan zijn niet meer van toepassing, de nieuwe aanpak past meer bij Te Beschermen Belangen (TBB’s).
BIO 2.0 ondersteunt daarmee beter een risicogestuurde aanpak, iets wat perfect aansluit bij de mogelijkheden binnen Risicare.
Alleen overheidsmaatregelen toepassen is niet genoeg
Een veelvoorkomende valkuil is om bij het toepassen van BIO 2.0 enkel naar de specifieke overheidsmaatregelen te kijken. Hoewel deze belangrijk zijn, vormen ze geen volledig dekkend maatregelenpakket. Niet voor elk controldoel in de ISO/IEC 27002 is namelijk een aanvullende overheidsmaatregel geformuleerd.
👉 Belangrijke tip: Voor elk controldoel moet je als organisatie bepalen welke risico’s er spelen, en vervolgens beoordelen:
- Is er een overheidsmaatregel opgenomen? Mooi. Beoordeel of deze het risico voldoende afdekt.
- Is er géén overheidsmaatregel? Dan moet je terugvallen op de bijbehorende richtlijnen uit ISO/IEC 27002 (of NEN 7510, CSIR, NIST, IEC 62443 Industiele Cybersecurity) om een passende maatregel te formuleren.
Dit vraagt om maatwerk en risicobewustzijn — iets dat Risicare uitstekend ondersteunt door risico’s, controls en maatregelen te koppelen en te monitoren.
Tips voor toepassing van BIO 2.0 in jouw organisatie
- Inventariseer je huidige maatregelen: Breng in kaart welke bestaande maatregelen al voldoen aan de nieuwe structuur van BIO 2.0.
- Gebruik de risicogebaseerde benadering: Laat je beleid en maatregelen aansluiten op de daadwerkelijke risico’s per proces, applicatie of informatieobject.
- Maak gebruik van Risicare: Koppel direct risico’s aan controls uit BIO 2.0 én ISO27002. Zo zie je snel waar je tekortkomt.
- Betrek de juiste stakeholders: Informatiebeveiliging raakt meerdere rollen: CISO, proceseigenaar, systeembeheerder. Zorg voor gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Monitor je compliance: Met de compliance-module van Risicare zie je per normenkader direct waar je staat — en wat nog aandacht vraagt.
Tot slot
De komst van de BIO 2.0 is een stap vooruit richting een volwassen, risicogerichte informatiebeveiliging binnen de overheid. Maar het vraagt wel om meer dan alleen het afvinken van overheidsmaatregelen. Gebruik de combinatie van BIO 2.0 en ISO/IEC 27002 om maatregelen te kiezen die écht het risico verminderen.